Kim jest kiper i jakie kursy trzeba przejść, aby się nim stać?

sommelier
Profesjonalny kiper będzie przede wszystkim potrafił określić to, czy mamy do czynienia z wysokiej jakości alkoholem czy też jest to trunek pośledniej jakości | fot.: stock.adobe.com

Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że kiper to pojęcie, które nie jest znane każdemu i brzmi dość enigmatycznie. Tymczasem kiper to nic innego jak zawód. Nie każdy może jednak go wykonywać. Warto więc dowiedzieć się, jakie predyspozycje przydadzą się przyszłemu kiperowi. Należy także zdawać sobie sprawę z tego, jakie kursy i szkolenia należy ukończyć.

Kiper – najważniejsze informacje

Kiper bywa określany również mianem sommeliera. To nikt inny jak osoba, która poświęca swoje życie zawodowe degustowaniu smaku oraz określanie zapachów procentowych trunków. Profesjonalny kiper będzie przede wszystkim potrafił określić to, czy mamy do czynienia z wysokiej jakości alkoholem czy też jest to trunek pośledniej jakości. Jak powszechnie wiadomo, zdecydowanie większym zainteresowaniem cieszą się trunki wysokiej jakości. Każdy konsument musi mieć jednak na uwadze to, że są one nieco droższe. Kiperów spotyka się zazwyczaj w bardzo luksusowych restauracjach. Serwują oni dobre jakościowo alkohole osobom, które spożywają w takich lokalach posiłki.

Warto przeczytać!  Czym jest Webflow. Jak założyć konto i stworzyć pierwszą stronę internetową?

Jaki powinien być kiper?

Wiele osób zastanawia się nie tylko nad tym, kim są kiperzy, ale również nad tym, jacy powinni być. Pewne predyspozycje mogą umożliwić nam wykonywanie tego niebanalnego zawodu. Przede wszystkim, potrzebny jest doskonały węch. Pozwoli to na określenie zapachu wina. Wysoka wrażliwość smaku także będzie w zawodzie kipera nieodzowna. Musi on bowiem określić smak trunku. Mogą być one bowiem słodkie, kwaśne czy gorzkawe. Ważne jest także to, aby kiper był uprzejmy i dobrze radził sobie z nawiązywaniem kontaktów z innymi ludźmi. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że klienci restauracji mogą chcieć, aby kiper opowiedział im czegoś na temat konkretnego trunku. Ważne jest więc odbycie odpowiednich szkoleń i kursów, które wyposażą sommeliera w wiedzę teoretyczną oraz w umiejętności praktyczne. Nie warto jednak zostawać kiperem, jeżeli ten zawód nie jest dla nas interesujący. 

Warto przeczytać!  Greenwashing: Zasłona dymna współczesnego marketingu

Jak zostać kiperem?

Jak zaznaczono wyżej, istnieją pewne predyspozycje do zawodu kipera. Mogą one znacząco ułatwiać wykonywanie go, ale niezbędne jest również odbycie pewnych szkoleń. Dobrze jest więc dowiedzieć się tego, jakiego rodzaju kursy organizowane są w naszych miastach. W dużych miastach możemy znaleźć co najmniej kilka miejsc, w których można udać się na szkolenie. Kluczem do sukcesu jest zaangażowanie osoby, której zależy na wykonywaniu zawodu kipera. Ważne jest to, aby brać udział w szkoleniach certyfikowanych. Certyfikat jest bowiem dokumentem, który potwierdza nasz udział w szkoleniu. Może być niezbędny, jeżeli będziemy chcieli znaleźć zatrudnienie w jakiejś restauracji. 

Zawód kipera nie jest może bardzo popularny, ale bez wątpienia jest potrzebny. Osoba, która chce degustować alkohole, powinna ukończyć odpowiednie szkolenia oraz rzecz jasna kursy. Najlepiej, jeżeli będą one certyfikowane. Wówczas istnieje spore prawdopodobieństwo znalezienia dobrego zatrudnienia. Ważne jest regularne dokształcanie się nawet wtedy, gdy znajdziemy już pracę. 

Warto przeczytać!  Jak zostać programistą? 6 kroków do sukcesu

AUN