Matcha – japońska bomba zdrowia

Matcha
Warto poznać smak herbaty matcha – nie tylko w postaci gorącego napoju, ale także jako deser lub koktajl | fot.: stock.aodbe.com

Matcha to sproszkowana zielona herbata z Japonii. Jej wyjątkowość wynika z tego, że krzewy herbaciane są osłanianie przed słońcem na kilka tygodni przed zbiorem liści. Powoduje to zahamowanie wzrostu rośliny. Dzięki temu liście stają się bledsze, herbata słodsza i bardziej aromatyczna. Po wysuszeniu liście ściera się na żarnach na proszek o intensywnej zielonej barwie.

Jak smakuje matcha?

Ma łagodny, roślinny smak, niektórzy określają go jako lekko trawiasty. Można poczuć, że smakuje zielono. Jest naturalnie słodkawy, z wyczuwalnym posmakiem orzechowym i stłumioną goryczką. Zalicza się jej smak do kategorii umami.

Matcha dla zdrowia i urody

Matcha jest nazywana najzdrowszą herbatą świata i zaliczana jest do kategorii superfoods z kilku powodów. Po pierwsze zawiera ponad 130 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata. I właśnie bogactwo substancji antyoksydacyjnych, czyli substancji zwalczających wolne rodniki stawia herbatę matcha w czołówce najzdrowszych produktów świata. Antyoksydanty chronią między innymi ludzkie serce, regulują ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi.

Warto przeczytać!  Kawa to nie wszystko. 5 zdrowych zamienników

Drugi powód – matcha poprawia metabolizm, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, przyspiesza spalanie tłuszczu. Obniża też poziom cholesterolu LDL we krwi.

Po trzecie zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej ze względu na dużą zawartość polifenolu EGCG o mocy 100 razy większej niż witamina C.

Po czwarte wspomniany EGCG przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu, pomaga zapobiegać degeneracji komórek. Jedna filiżanka matchy zawiera 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.

Po piąte ma działanie przeciwzapalne. Zalecana jest na przykład dla osób cierpiących na stany zapalne stawów. Zaliczana jest do 12 najlepszych produktów spożywczych o takich właściwościach.

Na koniec warto jeszcze zaznaczyć jeden ważny składnik herbaty matcha – chlorofil. To dzięki niemu kolor jest tak intensywnie zielony, a co ważniejsze chlorofil pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie. Matcha jest wskazana zatem dla wszystkich, którzy żyją w skażonym środowisku.

Warto przeczytać!  Nie musisz całkiem żegnać się z mięsem!

Matcha ma szerokie zastosowanie w kosmetykach, dzięki zawartości katechin, które ograniczają działanie wolnych rodników. Dodatkowo matcha łagodzi podrażnienia skóry. Można w domu zrobić samemu maseczkę z herbaty matcha i wody lub żelu aloesowego.

Matcha – co można z niej przygotować

W Japonii i Korei matcha jest bardzo popularna jako składnik słodyczy i przekąsek – lody, ciasteczka z nadzieniem, cukierki itd. W Internecie znajdziesz wiele przepisów także po polsku na muffinki, czekoladki, serniki, torciki i inne z dodatkiem sproszkowanej herbaty.

W Polsce matcha jest coraz bardziej popularna i można jej spróbować nie tylko w sieciowych kawiarniach.

Oto najprostszy przepis na herbatkę:

Przesiej proszek przez sitko do miseczki lub kubka. Dzięki temu proszek nie będzie zbijać się w grudki. Zalej niewielką ilością gorącej wody (temp. ok. 80 stopni Celsjusza) Kolejny etap, to ubijanie. Najlepsza do tego jest specjalna bambusowa miotełka. Jeśli nie masz, wykorzystaj trzepaczkę lub spieniacz do mleka. Proszek powinien rozprowadzić się równomiernie i powinna powstać pianka. Dodaj jeszcze trochę gorącej wody i gotowe. Jeśli chcesz, możesz jeszcze dolać podgrzane na parze mleko lub napój roślinny. Możesz ubić całość jeszcze raz.

Warto przeczytać!  Urozmaicenie codziennej diety, czyli niebanalne potrawy z soczewicy

Podsumowanie

Warto poznać smak herbaty matcha – nie tylko w postaci gorącego napoju, ale także jako deser lub koktajl. Pomimo tylu pozytywnych właściwości, zaleca się pić nie więcej niż dwie filiżanki matcha dziennie. Zielony proszek zawiera dużo kofeiny, więc z powodzeniem może zastąpić kawę. Z tego też powodu osoby z nadciśnieniem powinny go używać z rozwagą.

KPS