Jak zrobić domowe lody?

lody domowej roboty
Lody zrobione w domu mogą okazać się lepsze niż te z lodziarni | fot.: stock.adobe.com

Lody, nie muszą być wcale zarezerwowane dla takich miejsc jak lodziarnia, albowiem możemy przygotować swoje własne w zaciszu naszego domu. W tym tekście proste przepisy na pyszne domowe lody.

1. Lody bezowe.

Naszą pierwszą propozycją będą lody z bezy, są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakują nieziemsko.

Składniki:

  1. Śmietanka 30% – 500ml,
  2. Mleko skondensowane słodzone – 120ml,
  3. Cukier puder – 2 łyżeczki,
  4. (I oczywiście) Mini beziki – 40g.

Przygotowanie: 

  1. Do naczynia wlewamy naszą śmietankę oraz wsypujemy cukier puder i dokładnie ubijamy mikserem.
  2. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy prawie wszystkie mini beziki.
  3. Tak wyrobioną masę przekładamy do naczynia, w którym chcemy zamrozić nasze lody, a na szczyt kładziemy bezy jakie nam pozostały.
  4. A po około sześciu godzinach nasze lody będą gotowe do podania.
Warto przeczytać!  Smoothie bowl - nowy pomysł na pyszne śniadanie

2. Sorbet jabłkowy

Z czego słynie polska w okresie wakacji? Oczywiście jabłkami, a tutaj przepis na przepyszny sorbet na gorące (lub nie ;)) dni.

Składniki:

  1. Jabłka – 1 kg,
  2. Cukier – 150g,
  3. Woda – 1/3 szklanki,
  4. Sok z cytryny – 10 łyżek,
  5. Świeża mięta – ok. 25 listków

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlewamy sok z jednej cytryny.
  2. Dokładnie myjemy jabłka pod zimną wodą, a następnie przekrajamy je na ćwiartki, wycinamy pestki i wrzucamy do miski z sokiem z cytryny.
  3. Wlewamy do rondelka 1/3 szklanki wody i wsypujemy pół szklanki cukru, następnie mieszamy i zagotowujemy, a na koniec wlewamy sok z kolejnej wyciśniętej cytryny i naszą miętę.
  4. Następnie wlewamy nasz wywar do miski z jabłkami i odkładamy do ostudzenia.
  5. Teraz bierzemy nasze jabłka oraz miksujemy na gładki mus, a następnie odkładamy nasz mus do zamrażarki (po uprzednim przelaniu go do szklanego naczynia.
  6. I zostało nam tylko poczekać około 7 godzin i nasz sorbet jest gotowy.
Warto przeczytać!  Urozmaicenie codziennej diety, czyli niebanalne potrawy z soczewicy

3.Lody śmietankowe:

No, to teraz klasyka, ulubieniec chyba każdego, kto kiedyś je jadł, a przepis jest bajecznie prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Składniki:

  1. Śmietanka 30% – 400ml,
  2. Mleko – 200 ml
  3. Cukier – 65g

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy cukier i podgrzewamy nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
  2. Po tym jak cukier się rozpuści dodajemy całą śmietankę jaka nam została i mleko, po czym dokładnie mieszamy   (np. mikserem).
  3. Następnie wkładamy naszą masę do zamrażalki. Wyciągamy co pół godziny, aby ją miksować (inaczej utworzą się grudki lodu).
  4. I po 4 godzinach naprzemiennego wyjmowania lodów będą one gotowe do zjedzenia.

4.Lody owocowe

Pokazaliśmy już “lody” jabłkowe, ale co z miłośnikami innych owoców? Oto przepis na lody z banana, kiwi, buraka i truskawki.

Warto przeczytać!  Mindful eating – jak jeść świadomie?

Składniki:

  1. Banan – 1 sztuka,
  2. Kiwi – pół,
  3. Szpinak – ok. 4 liście,
  4. Bazylia – ok. 2 liście,
  5. Kardamon – pół łyżeczki,
  6. Miód – wedle uznania (może być również syrop daktylowy)

Przygotowanie:

  1. Myjemy naszego banana i kiwi, bazylię oraz szpinak, po ówczesnym obraniu dwóch pierwszych.
  2. Wrzucamy wszystko do jednego pojemnika i miksujemy, a następnie dodajemy miodu.
  3. Wkładamy naszą masę do zamrażarki na 4 godziny, i gotowe.

Jak widać robienie lodów to nie jest nic trudnego dla kogoś kto chce spróbować, czasami takie zrobione w domu mogą okazać się lepsze niż te z lodziarni. Smacznego!

WTO