Zrób domowe sushi i zaskocz innych!

sushi w domu
Pamiętaj, że to pierwszy raz, więc jeśli coś nie wychodzi najlepiej lub wydaje się za trudne - nie przejmuj się | fot.: stock.adobe.com

Kuchnia azjatycka to obecnie mocno rozchwytywana opcja dostępna na polskim rynku gastronomicznym. Jednym z najpopularniejszych klasyków z tej części świata jest sushi. Coraz więcej restauracji ma je w swoim menu, dostępne wraz z szeroką ofertą kombinacji i dodatków. Z racji tego, iż danie to jest zwykle robione ze świeżych, dobrej jakości składników – ceny są wysokie, dlatego możliwość zrobienia swojego sushi to bardzo dobra alternatywa. Domowe sushi to czasochłonna, ale mimo wszystko prosta sprawa, z którą bez obaw każdy sobie poradzi! Jak zrobić więc pyszne sushi w domu?

Rodzaje sushi

Sushi osiągnęło swój sukces między innymi dzięki temu, że występuje nie tylko w wielu rodzajach i smakach, ale też odmianach:

– tempura maki, czyli panierowane i smażone na oleju zrolowane kawałki sushi,
– uromaki, czyli algi morskie z dodatkami, zrolowane razem z ryżem na wierzchu,
– futomaki, czyli sushi z minimum czterema dodatkami,
– hosomaki, czyli sushi z jednym dodatkiem.

Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie, nawet ten najbardziej wybredny smakosz! Mimo wielu opcji, najczęściej spotykane są jednak: maki i nigiri. Pierwsza opcja to po prostu zwijane sushi z kawałkami tzw. nori, czyli z jadalnymi wodorostami na górze. Natomiast nigiri to specjalny, owalny kształt ryżu z wybranymi dodatkami na górze np. z chrzanem japońskim, zwanym wasabi.

Warto przeczytać!  Słodycze bez cukru? Tak, pyszne łakocie mogą być zdrowsze!

Sushi w domu – co przygotować

Aby dokładnie przygotować się do robienia podstawowej wersji sushi, warto na początek zaopatrzyć się w akcesoria niezbędne do powtórzenia oryginalnych sposobów tworzenia. Trzeba więc nastawić się na małą inwestycję, ale jednak w niezbędne da sushi materiały. Na szczęście większość z nich będzie nam służyć przez dłuższy czas! Wszystko podzielmy więc na dwie kategorie:

AKCESORIA DO SUSHI:
– mata bambusowa (potrzebna do zwijania sushi),
– pałeczki do sushi (możesz jeść palcami!),
– przeźroczysta folia spożywcza,
– miseczka (jakakolwiek) na sos sojowy,
– nóż (najlepiej bardzo ostry).

PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE:
– ryż do sushi,
– opakowanie nori,
– ocet ryżowy,
– marynowany imbir,
– wasabi,
– cukier, sól,
– łosoś,
– dodatki według smaku.

Te składniki (dostępne w każdym, większym markecie) to tylko baza, którą możesz poszerzać o inne składniki, takie jak np. ogórek, awokado, majonez czy paluszki krabowe.

Warto przeczytać!  Kulinarne ścieżki Indii: Jak odkrywać kraj przez smak jego kuchni

Domowa produkcja sushi – start

Mając wszystkie potrzebne akcesoria, możesz zacząć swoją przygodę (w tym przypadku z futomaki):

1. Bambusową matę do zwijania sushi owiń folią spożywczą, aby zapobiec ubrudzeniu. Zaoszczędzisz trochę czasu przy sprzątaniu i na następny raz mata będzie gotowa do użycia.

2. Ryż to podstawa. Najpierw opłucz go w zimnej wodzie. Do garnka wsyp ryż i wlej taką samą ilość wody (chodzi o proporcję 1:1). Gotuj ryż pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie wyłącz i zostaw ryż pod przykryciem na kwadrans, aż do momentu całkowitego zaparowania.

3. Czas na zalewę. Cukier, sól oraz ocet podgrzej tak, aby cukier się rozpuścił. Na szklankę ryżu wystarczy ok. cztery łyżki octu. Całą zawartość dodaj do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że gotowy ryż do zwijania nie może być gorący.

Warto przeczytać!  Japońska podróż kulinarna: Przewodnik po najlepszych restauracjach w Tokio

4. Rozłóż na bambusowej macie kawałek nori i rozłóż na nim ryż. Dla ułatwienia możesz maczać palce w misce z wodą. Góra oraz dół maty musi zostać pusta, aby proces rolowania był łatwiejszy.

5. Na gotowy ryż nałóż wzdłuż wybrane warzywa i np. serek. Na górę połóż kawałki łososia.

6. Teraz możesz zacząć zwijać. Staraj się wszystko dobrze dociskać, aby utrzymać okrągły kształt. Rolując – przesuwaj matę w górę.

7. Użyj wcześniej przygotowanego noża do pokrojenia rolki na kawałki. Całość podaj z imbiremwasabi i sosem sojowym.

Pamiętaj, że to pierwszy raz, więc jeśli coś nie wychodzi najlepiej lub wydaje się za trudne – nie przejmuj się. Ponadto w wielu sklepach dostępne są już gotowe zestawy do tworzenia sushi, więc możesz spróbować różnych innych kombinacji i smaków. Praktyka czyni mistrza. SMACZNEGO!

MKN