Przysmaki z Japonii

dango przysmak z Japonii
Dango to charakterystyczne kluski z mąki ryżowej, które podaje się nabite na szpadki | fot.: stock.adobe.com

Nawet najwięksi smakosze nie mogą przejść obojętnie obok Japońskiej kuchni. To właśnie tutaj dzieje się prawdziwa magia i powstają smaczne dowody na to, że z ryżu można zrobić niemal wszystko! Spójrzcie sami na listę najlepszych japońskich potraw, które podbiły serca ludzi na całym świecie.

Dango przepyszną przekąską z mąki ryżowej

Dango to charakterystyczne kluski z mąki ryżowej, które podaje się nabite na szpadki. Dango występuje w bardzo wielu rodzajach, dzięki czemu można spożywać je przez cały rok bez ryzyka, że się znudzi. Popularne są m.in. chichi-dango, które spożywa się jako deser czy kluski podawane w różnych kolorach, czyli botchan-dango. Popularne opcje to także dango z ziarnami sezamu, specjalne „edycje” spożywane jedyne w święta Hanami (gdy zgodnie z tradycją podziwia się urodę kwiatów) czy na patyku. W Polsce Dango można otrzymać w różnego typu sklepach z produktami z całego świata. Choć niektórzy uważają, że „jedyne prawdziwe Dango” można zjeść w Japonii, jest to przekąska, która pozwala, choć nieco zbliżyć się do ukochanego kraju.

Warto przeczytać!  Dubrownik: serce filmowego świata

Niektórzy mogą kojarzyć „dango” z piosenką „Dango Daikazoku”. Piosenka pojawiła się w anime „Clannad”, gdzie rodzina klusek odegrała bardzo ważną rolę w życiu bohaterów. To miłe nawiązanie do uwielbianego przez Japończyków dania.

Sushi najpopularniejszą japońską potrawą!

sushi na talerzu
Choć niektórzy w Polsce jedzą sushi widelcem, w każdej restauracji oferującym japońską kuchnię do zestawu otrzyma się pałeczki | fot.: stock.adobe.com

Każdy, kto słyszy „Japonia”, ma swoje własne skojarzenia, jednak to jedno słowo powtarza się w przypadku niemal każdej osoby. Sushi to w końcu najsławniejsza japońska potrawa, która popularność zdobyła na całym świecie. Charakterystyczne, owalne porcje ryżu zawinięte w liście wodorostów lub spożywane samodzielnie z dodatkami, np. surową rybą, warzywami czy owocami morza, to prawdziwy hit. Dodatkowo w obecności sushi często widuje się sos sojowy, imbir czy wasabi, które swoją ostrością już niejednej osobie dało w kość.

Choć niektórzy w Polsce jedzą sushi widelcem, w każdej restauracji oferującym japońską kuchnię do zestawu otrzyma się pałeczki. Ta pyszna przekąska słynie również z tego, że nie jest kaloryczna. Z tego powodu sushi można spotkać na różnego typu imprezach, a także w jadłospisie diet!

Warto przeczytać!  Matcha – japońska bomba zdrowia

Daifuku – dowód, że fasola może być przyrządzona na słodko!

daifuku
Tak jak dango, daifuku występuje w bardzo wielu ciekawych wariantach smakowych | fot.: stock.adobe.com

Kolejnym popularnym daniem jest daifuku, czyli potrawa z ciasta ryżowego (mochi), do której dodawany jest słodki środek. Tak jak dango, daifuku występuje w bardzo wielu ciekawych wariantach smakowych. To jedno z tych dań, które uszczęśliwia każdego, kto je spożywa – i to bez cienia przesady, ponieważ daifuku w wolnym tłumaczeniu oznacza „wielkie szczęście”.

Co można znaleźć w środku pysznego przysmaku? Pastę z czerwonej fasoli lub fasoli azuki z dodatkiem miodu, lub cukru. Co bardzo ważne, jeśli od Japończyka otrzyma się daifuku – warto miło podziękować. To często podarunek, który wręcza się lubianej osobie!

Ramen popularny w popkulturze i na talerzach w całej Europie!

Jeszcze jedną kultową potrawą w Japonii jest ramen. Co istotne, każdy region Japonii ma własną odmianę tego dania, dlatego jego fani nigdy się nie nudzą. To właśnie ramen był ulubioną postacią tytułowego bohatera anime „Naruto”, które od wielu lat należy do jednego z najpopularniejszych tytułów z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Warto przeczytać!  Różne rodzaje ryżu - co warto o nich wiedzieć?

Nic dziwnego, że ramen zdobył taką popularność zarówno w popkulturze, jak i na talerzach Europejczyków. Przygotowanie ramenu to dla wielu kucharzy wręcz sztuka, ponieważ wymaga połączenia filozofii i talentu. Dodatki do ramenu można dobierać wedle własnego uznania, jednak jeśli chce się zacząć od klasyki, warto pomyśleć o wykorzystaniu mięsa wieprzowego, makaronu, kukurydzy, cebuli, jajka na twardo, owoców morza i pędów bambusa.

Przepyszne dania z Japonii. Co jeszcze warto przetestować?

Inne dania, które warto przetestować to chirashi, czyli świeża, surowa ryba z ryżem, onigiri, czyli trójkątna lub owalna przekąska z ryżu i dodatków oraz matcha, czyli zielona herbata. To nie koniec listy pysznych przysmaków z Japonii, jednak dobry początek, by rozpocząć przygodę z kuchnią pięknego kraju!

ASI