Pyszne ciasta keto-poznaj przepis na keto tiramisu

keto tiramisu
Tiramisu to ciasto bazujące na kawie oraz likierze amaretto. Jest uwielbiane przez wszystkich łasuchów, ale oryginalny przepis w wykazie składników ma biszkopty, które są zabronione w diecie keto | fot.: stock.adobe.com

Dieta ketogeniczna wyklucza spożywanie słodkości bazujących na mące pszennej i cukrze. Niestety większość tradycyjnych przepisów na ciasta opiera się właśnie na tych składnikach, bo odpowiadają one za smak i konsystencję wypieku. Na szczęście osoby stosujące na co dzień dietę ketogeniczną, nie muszą rezygnować ze słodkości w swoim jadłospisie. Szeroki wybór produktów, które są dozwolone w diecie keto, pozwala na stworzenie wielu bardzo smacznych i aromatycznych ciast, bez konieczności kupowania ich w specjalistycznych sklepach z żywnością specjalistyczną, których cena bywa trzykrotnie wyższa od zwykłych wypieków. Zapraszamy do artykułu, w którym przedstawiamy fantastyczny i prosty przepis na aromatyczne keto tiramisu. 

Na czym bazują ciasta keto?

Zanim przejdziesz do zapoznania się z przepisem na smaczne tiramisu keto, musisz wiedzieć, jakie składniki są podstawą wypieków niskowęglowodanowych. Pozwoli to w przyszłości komponować własne ciasta w różnych połączeniach smakowych, bez konieczności czerpania inspiracji z gotowych przepisów. 

Przede wszystkim w ciastach keto nie może pojawić się mąka pszenna ani żadna inna, która ma dużą ilość węglowodanów. Mowa na przykład o mące żytniej, kukurydzianej, ryżowej czy orkiszowej. Wszystkie wypieki na słodko i słono w diecie keto powinny bazować na mące kokosowej, konopnej, migdałowej czy lnianej. Na rynku dostępne są także gotowe mieszanki na ciasta, co na początku przygody z dietą keto może znacząco ułatwiać sprawę.

Warto przeczytać!  Odpowiednio zbilansowana dieta – jakie urządzenia, aplikacje i metody pomogą w jej kontynuowaniu?

W wypiekach keto nie ma miejsca także na cukier, miód ani inne substancje słodzące z wysoką zawartością węglowodanów prostych. Ich miejsce powinny zastąpić zamienniki cukru, takie jak erytrytol, maltitol czy stewia.

W ciastach keto mogą z kolei pojawić się takie składniki jak gorzka czekolada, kakao, orzechy, masło, tłuste sery twarogowe, jaja, mleko kokosowe czy owoce o niskiej zawartości cukru, np. truskawki, jagody, maliny czy jeżyny. 

Przepis na keto tiramisu 

Tiramisu to ciasto bazujące na kawie oraz likierze amaretto. Jest uwielbiane przez wszystkich łasuchów, ale oryginalny przepis w wykazie składników ma biszkopty, które są zabronione w diecie keto. Poniższy przepis może z powodzeniem być stosowany przez osoby na diecie niskowęglowodanowej, gdyż skład opiera się jedynie na dozwolonych na keto składnikach. 

Warto przeczytać!  Nie tylko niskie temperatury za oknem, czyli różne, w tym zdrowotne, powody częstego odczuwania zimna

Składniki na keto biszkopt:

  • 5 łyżek mąki kokosowej,
  • 6 żółtek,
  • 5 łyżek erytrytolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao.

Aby zrobić biszkopt, białka należy dokładnie ubić na sztywną pianę, a pod sam koniec dodać erytrytol. Wraz z dalszym ubijaniem dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmieszane składniki należy dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć powstałe ciasto na biszkopt. Piec w 170 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż. 

Składniki na krem:

  • 400 g śmietanki kremówki,
  • 400 g naturalnego serka mascarpone,
  • 5 łyżek erytrytolu (zmielonego na proszek),
  • Kropelka aromatu rumowego.

Kremówkę należy ubić mikserem, a gdy będzie sztywna, dodać stopniowo erytrytol. Jeżeli masa jest zbyt mało słodka, można dodać więcej erytrytolu. Na koniec należy dodać serek mascarpone i aromat rumowy, a całość delikatnie wymieszać. 

Warto przeczytać!  Najlepsze trasy na narty biegowe w Polsce

Oprócz tego do keto tiramisu potrzebujemy:

  • 250 ml espresso,
  • Gorzkie kakao,
  • Kilka kropelek aromatu rumowego.

Przygotowanie ciasta tiramisu rozpoczynamy od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia. Pierwszym krokiem jest wyłożenie jej połową biszkoptu, który nasączony powinien zostać espresso. Połowę kremu rozsmarować należy na biszkopcie, a na nim ułożyć kolejną połowę biszkoptu. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na biszkopt pozostałej części kremu. Gdy wszystkie warstwy są w tortownicy, należy przykryć ją folią spożywczą i umieścić w lodówce na min. 8 godzin. Po tym czasie ciasto koniecznie trzeba posypać gorzkim kakao przesianym przez sitko. 

Jak widać, przygotowanie ciasta keto nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. W niedługim czasie możemy wyczarować doskonały deser, który z całą pewnością posmakuje wszystkim domownikom, a dodatkowo nie wpłynie negatywnie na naszą dietę. 

AGA