Czy słodziki zamiast cukru to dobry wybór?

ciasto ze słodzikiem
Słodziki są dobrą alternatywą dla cukru - pozwalają na profilaktykę schorzeń związanych z nadmiernym spożyciem cukru oraz nie zdają się wykazywać istotnego negatywnego wpływu na zdrowie człowieka | fot.: stock.adobe.com

Słodziki stały się na przestrzeni ostatnich lat popularną alternatywą dla cukru. Na rynku dostępne są zarówno naturalne jak i pozyskiwane technologicznie słodziki, które dzięki swoim właściwościom smakowym mają zastępować cukier w ludzkiej diecie – jednak czy stanowią one dobrą alternatywę?

Sztuczne i naturalne słodziki

Słodziki, czyli substytuty cukru obecne są w żywności od dłuższego czasu. Należy wspomnieć o tym, że część z nich pozyskiwana jest ze źródeł naturalnych, między innymi są to: stewia, erytrol, ksylitol oraz fruktoza. Część ze wspomnianych słodzików naturalnych otrzymywana jest bezpośrednio z roślin, inne powstają na drodze reakcji chemicznych przy użyciu drożdży. Do słodzików sztucznych należy zaliczyć: aspartam, acesulfam K, sacharynę i skuralozę. 

Wpływ słodzików i cukru na zdrowie

Niegdyś popularne hasło “cukier krzepi” straciło na aktualności wraz z rozwojem nauki. W dzisiejszych czasach powszechnie znaną informacją jest fakt, iż cukier w dużej ilości wyrządza więcej szkody niż pożytku ludzkiemu organizmowi. Nadmierna podaż cukru nie tylko bowiem prowadzi do otyłości, innymi jej skutkami są:

  • insulinooporność,
  • cukrzyca, 
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • nadciśnienie,
  • zespół metaboliczny,
  • próchnica.
Warto przeczytać!  Yin joga - czym się charakteryzuje, dla kogo jest przeznaczona

Wymienione powyżej skutki należą do poważniejszych. Osoby nadużywające cukru jeszcze przed zapadnięciem na przewlekłe schorzenia mogą odczuwać dolegliwości ze strony wielu układów, takie jak chociażby: zaburzenia trawienia, ospałość, wahania nastrojów. 

Ze względu na możliwe reperkusje zwiększonej podaży cukru w diecie wiele osób decyduje się na zmianę diety – popularne są wszelakie detoksy cukrowe oraz stosowanie substytutów cukru. Jednak czy słodziki są dla nas zdrowe? Odpowiedź nie jest oczywista – zależy to od słodzika oraz jego ilości. Większość słodzików w nadmiarze może prowadzić do pojawienia się dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak: wzdęcia, biegunka czy mdłości. Należy jednak pamiętać, że nie dzieje się tak przy spożywaniu zalecanej dawki słodzika. 

Stewia to produkt pochodzenia roślinnego. Słodzenie stewią nie wiąże się z wyrzutem glukozy we krwi obwodowej – co za tym idzie jest ona znakomitą alternatywą cukru dla osób cierpiących na cukrzycę. Działa ona na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz jest dobrym środkiem w walce z dolegliwościami żołądkowymi. W zalecanych ilościach nie działa negatywnie na zdrowie użytkującego.

Warto przeczytać!  Medytacja dla początkujących - od czego zacząć?

Ksylitol, kolejny z naturalnych słodzików, pomaga ograniczyć ryzyko pojawienia się próchnicy. Jest niskokaloryczny i nie prowadzi do nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi obwodowej. Jest to drugi z naturalnych słodzików, który spożywany w odpowiednich ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. 

Słodzikiem owianym złą sławą jest aspartam, który można znaleźć w wielu gotowych produktach spożywczych i napojach. Jego słodki smak i brak ładunku kalorycznego sprawiają, iż jest on idealny na potrzeby dosładzania napoi dietetycznych. Mimo dawnych doniesień o jego możliwej szkodliwości nie należy się go bać – przez lata badano słodzik, a wyniki nie sugerują iż spożywanie go w racjonalnych ilościach mogło negatywnie wpływać na zdrowie.

Dostępność i cena słodzików

Skoro już wiesz, że słodziki są genialną alternatywą dla białego cukru, pewnie zastanawiasz się czy są również opłacalne. Słodziki są z reguły droższe od cukru – jednak niektóre z nich charakteryzują się większą słodkością niż domowy cukier. Średnie ceny słodzików prezentują się następująco:

  • erytrol – 7 złotych/100g;
  • stewia – 13 złotych/100g;
  • ksylitol – 5,60 złotych/100g;
  • malitol – 3,90 złotych/100g.
Warto przeczytać!  Zaawansowane terapie genowe w leczeniu chorób genetycznych

Zakończenie

Słodziki są dobrą alternatywą dla cukru – pozwalają na profilaktykę schorzeń związanych z nadmiernym spożyciem cukru oraz nie zdają się wykazywać istotnego negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. W zależności od kosztów jakie chcielibyśmy przeznaczyć na słodki substytut możliwe jest zakupienie produktu, który będzie dostosowany do zasobności naszego portfela. Są one ogólnodostępnym produktem, który można nabyć zarówno w sklepach internetowych jak i supermarketach. 

KSA