
Około 80 procent ludzi na świecie pije przynajmniej jedną filiżankę kawy każdego dnia. Ciemny napój uzależnia nie tylko ze względu na właściwości pobudzające, ale również ze względu na unikatowy smak. I choć nie którzy piją kawę bez dodatków, a inni z dodatkiem różnego rodzaju mleka, decydujący wpływ na finalny efekt mają jakość samej kawy praz sposób jej parzenia. Abstrahując od zaawansowanych i sporych pod względem gabarytów ekspresów do kawy, na rynku istnieje wiele urządzeń na każdą kieszeń, dzięki którym można w wygodny sposób parzyć kawę w domu czy w pracy.
Aeropress – najmniejsze urządzenie do parzenia kawy
Aeropress to niezwykle uniwersalne urządzenie do parzenia kawy, które pokochało mnóstwo kawoszy na całym świecie. Prosty patent i łatwość obsługi to niewątpliwie wielkie zalety tego gadżetu, ale największą są małe gabaryty. Dzięki temu świetnie sprawdzi się nie tylko w domu, ale również w pracy czy w podróży. Aeropress łączy największe zalety metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, a możliwość eksperymentowania z grubością ziaren, czasem parzenia i temperaturą wody daje spore pole do popisu najbardziej wymagającym miłośnikom ciemnego napoju. Urządzenie składa się z tuby, w której znajduje się tłok, a całość działa jak strzykawka. Wystarczy wsypać do niego zmieloną kawę, wlać wrzątek, a na koniec wkręcić sitko z papierowym filtrem. Po chwili tubę odwraca się i stawia na kubku, do którego można “przecisnąć” zaparzoną kawę.
French press – kawa parzona bez fusów

French press to tłokowy zaparzacz kawy, składający się z wąskiego, szklanego dzbanka oraz pokrywki z mechanizmem, na którym znajduje się tłok z sitkiem. Kawa zaparzana jest w dzbanku zgodnie z preferowanymi proporcjami, a następnie za pomocą uchwytu na pokrywce można docisnąć sitko do samego dna. W ten sposób otrzymujemy pyszną kawę parzoną, pozbawioną fusów. Zaletą tego urządzenia jest również ogromna różnorodność pod względem pojemności i samego designu. Można kupić małe french pressy, w których można przygotować kubek kawy dla jednej osoby, a także o wiele większe, które świetnie sprawdzą się w większym towarzystwie. French pressy z najwyższej półki wyróżniają się materiałami wyższej jakości, a także przemyślanym wyglądem, dzięki któremu mogą stać się rownież stałym elementem wystroju w kuchni czy służbowym aneksie kuchennym.
Kawiarka – kawa w stylu retro

Kawiarka, znana również jako kupres czy makinetka, przeżywa w ostatnich latach renesans. Urządzenie to jest od wielu lat bardzo popularne we Włoszech, a kraj słynący z przepysznej kawy zaraził tą modą resztę świata. Kawiarki tworzone są z aluminimum lub stali i najczęściej przypominają one stylowe czajniczki o nieco wysmuklonej sylwetce. Składają się z podstawy z zaworkiem, do której leje się wodę, sitka na zmieloną kawę oraz głównej komory z rączką i pokrywką. Ustawiona na palniku kawiarka zostaje rozgrzana, a gotująca się woda przedostaje się do głównej komory przez sitko z kawą, zapewniając napojowi unikalny, głęboki smak. Ponadto zaletą kawiarek jest ich wyjątkowo stylowy wygląd.
Co wybrać?
Każde z wymienionych urządzeń ma swoje wady i zalety, które trzeba rozważyć przed zakupem. Aeropress świetnie sprawdzi się w przypadku osób ceniących dobrą kawę, które cenią możliwość posiadania urządzenia do parzenia kawy pod ręką niezależnie od okoliczności. Jest mały, a więc można go trzymać domu i w pracy, a nawet wozić ze sobą. French press zdaje się być bardziej “stacjonarnym” urządzeniem, które ładnie podczas spotkań służbowych czy w gronie przyjaciół. Z kolei kawiarka, według ekspertów, zapewnia kawie najgłębszy smak, a ponadto nadaje kuchni więcej stylu.
JST