Lody, nie muszą być wcale zarezerwowane dla takich miejsc jak lodziarnia, albowiem możemy przygotować swoje własne w zaciszu naszego domu. W tym tekście proste przepisy na pyszne domowe lody.
1. Lody bezowe.
Naszą pierwszą propozycją będą lody z bezy, są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakują nieziemsko.
Składniki:
- Śmietanka 30% – 500ml,
- Mleko skondensowane słodzone – 120ml,
- Cukier puder – 2 łyżeczki,
- (I oczywiście) Mini beziki – 40g.
Przygotowanie:
- Do naczynia wlewamy naszą śmietankę oraz wsypujemy cukier puder i dokładnie ubijamy mikserem.
- Następnie do ubitej śmietanki dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy prawie wszystkie mini beziki.
- Tak wyrobioną masę przekładamy do naczynia, w którym chcemy zamrozić nasze lody, a na szczyt kładziemy bezy jakie nam pozostały.
- A po około sześciu godzinach nasze lody będą gotowe do podania.
2. Sorbet jabłkowy
Z czego słynie polska w okresie wakacji? Oczywiście jabłkami, a tutaj przepis na przepyszny sorbet na gorące (lub nie ;)) dni.
Składniki:
- Jabłka – 1 kg,
- Cukier – 150g,
- Woda – 1/3 szklanki,
- Sok z cytryny – 10 łyżek,
- Świeża mięta – ok. 25 listków
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlewamy sok z jednej cytryny.
- Dokładnie myjemy jabłka pod zimną wodą, a następnie przekrajamy je na ćwiartki, wycinamy pestki i wrzucamy do miski z sokiem z cytryny.
- Wlewamy do rondelka 1/3 szklanki wody i wsypujemy pół szklanki cukru, następnie mieszamy i zagotowujemy, a na koniec wlewamy sok z kolejnej wyciśniętej cytryny i naszą miętę.
- Następnie wlewamy nasz wywar do miski z jabłkami i odkładamy do ostudzenia.
- Teraz bierzemy nasze jabłka oraz miksujemy na gładki mus, a następnie odkładamy nasz mus do zamrażarki (po uprzednim przelaniu go do szklanego naczynia.
- I zostało nam tylko poczekać około 7 godzin i nasz sorbet jest gotowy.
3.Lody śmietankowe:
No, to teraz klasyka, ulubieniec chyba każdego, kto kiedyś je jadł, a przepis jest bajecznie prosty i każdy sobie z nim poradzi.
Składniki:
- Śmietanka 30% – 400ml,
- Mleko – 200 ml
- Cukier – 65g
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy cukier i podgrzewamy nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
- Po tym jak cukier się rozpuści dodajemy całą śmietankę jaka nam została i mleko, po czym dokładnie mieszamy (np. mikserem).
- Następnie wkładamy naszą masę do zamrażalki. Wyciągamy co pół godziny, aby ją miksować (inaczej utworzą się grudki lodu).
- I po 4 godzinach naprzemiennego wyjmowania lodów będą one gotowe do zjedzenia.
4.Lody owocowe
Pokazaliśmy już “lody” jabłkowe, ale co z miłośnikami innych owoców? Oto przepis na lody z banana, kiwi, buraka i truskawki.
Składniki:
- Banan – 1 sztuka,
- Kiwi – pół,
- Szpinak – ok. 4 liście,
- Bazylia – ok. 2 liście,
- Kardamon – pół łyżeczki,
- Miód – wedle uznania (może być również syrop daktylowy)
Przygotowanie:
- Myjemy naszego banana i kiwi, bazylię oraz szpinak, po ówczesnym obraniu dwóch pierwszych.
- Wrzucamy wszystko do jednego pojemnika i miksujemy, a następnie dodajemy miodu.
- Wkładamy naszą masę do zamrażarki na 4 godziny, i gotowe.
Jak widać robienie lodów to nie jest nic trudnego dla kogoś kto chce spróbować, czasami takie zrobione w domu mogą okazać się lepsze niż te z lodziarni. Smacznego!
WTO