Miłośników burrito nie brakuje. Nie musimy się jednak udawać do meksykańskiej knajpy, aby skosztować tego smakołyku. Okazuje się bowiem, że smakowite i przede wszystkim dobre jakościowo burrito meksykańskie możemy przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby postawić na odpowiednie produkty oraz technikę wykonania. Z przygotowaniem burrito powinien poradzić sobie każdy, nawet początkujący kucharz.
Jakie składniki będą potrzebne?
Jeżeli zamierzamy przygotować tradycyjne meksykańskie burrito, musimy udać się oczywiście na zakupy. Będziemy potrzebować około 50 dag mielonego mięsa wołowego, które trzeba będzie zmielić. Przydadzą nam się także tortille. Mogą być pszenne albo kukurydziane. Należy wyposażyć się także w szklankę czerwonej fasoli z puszki, jak również w szklankę startego sera cheddar. Niezbędne będą także warzywa, a konkretnie jedna czerwona papryka, jedna cebula i kilka ząbków czosnku. Przydadzą się także dwie, trzy łyżki passaty pomidorowej. Jeżeli chodzi o przyprawy, nie obejdzie się bez łyżeczki mielonego chili bądź ostrej papryki. Danie, trzeba będzie do smaku doprawić także pieprzem oraz solą, najlepiej wedle uznania. Wszystkie składniki niezbędne do przyrządzenia burrito możemy zakupić w każdym supermarkecie.
Meksykańskie burrito – krok po kroku
Przygotowanie meksykańskiego burrito najlepiej rozpocząć od pokrojenia w kostkę wszystkich warzyw. Następnie, na patelnię należy wlać dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej cebulkę z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą, należy dodać do nich paprykę i dusić jeszcze przez mniej więcej 3 minuty. Kolejnym etapem jest dodanie na patelnię mielonego mięsa, które należy smażyć aż do zmiany koloru. Potem całość wzbogacamy o dodatek passaty, fasolki oraz przypraw. Wszystkie składniki należy dusić na patelni przez niespełna 10 minut. Potem, przygotowany farsz wykładamy na tortillę i zwijamy ją. Całość należy posypać startym cheddarem i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Danie należy wyjąć z niego po mniej więcej 10 minutach. Meksykańskie burrito można także wzbogacić o dodatek ugotowanego, białego ryżu. Jeśli zależy nam na daniu z ryżem, dodajmy je do mięsno-warzywnego farszu pod sam koniec. Burrito będzie smakowało zdecydowanie lepiej, jeśli podamy je z salsą pomidorową. Doskonałym pomysłem będzie także przygotowanie sosów. Najlepiej sprawdzą się sos jogurtowo-miętowy oraz tradycyjne guacamole. Guacamole koniecznie przyrządźmy z miękkiego awokado i wzbogaćmy je o dodatek świeżego soku z limonki.
Przygotowanie tradycyjnego, meksykańskiego burrito nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się niektórym wydawać. Trzeba jednak pamiętać o kupnie wysokiej jakości składników. Na pewno nie należy oszczędzać na mięsie. Jeśli włożymy w przygotowanie burrito także swoje serce, efekt będzie na pewno satysfakcjonujący. Jeżeli coś nie spełni jednak naszych oczekiwań w stu procentach, nie bądźmy dla siebie zbyt surowi. Z czasem na pewno uda nam się dojść do wprawy.
AUN