Przełom zimy i wiosny to czas, kiedy nasz organizm narażony jest na wiele rozmaitych wirusów powodujących przeziębienie. Nie jest to poważna infekcja, ale na dobre potrafi popsuć nam humor i samopoczucie na kilka dni. Na szczęście już nasze babcie znały szereg produktów spożywczych, których stosowanie pozwoliło albo uniknąć infekcji w ogóle, albo znacznie szybciej wrócić do formy.
Czosnek
Wielu z nas chętnie dodaje go do sosu pomidorowego. Tymczasem okazuje się, że jest to jeden z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Czosnek doskonale radzi sobie nie tylko z bakteriami, ale również wirusami. Jego niezwykłe działanie to wynik allicyny, której sporej ilości się w nim znajdują. Aby wzmocnić odporność, wystarczy spożywać dziennie dwa ząbki. Z czosnku przygotować można również syrop, który szybko postawi nas na nogi. Dodaje się do niego jeszcze:
- imbir;
- sok z cytryny;
- ocet jabłkowy
Taka mikstura naprawdę potrafi zdziałać cuda.
Cebula
To kolejne warzywo, które warto mieć w lodówce nie tylko z uwagi na walory smakowe. Cebula – podobnie jak czosnek – doskonale radzi sobie zarówno z wirusami, jak i bakteriami. Zawarte w niej substancje wykazują działanie wykrztuśne oraz bakteriobójcze, co sprawia, że przygotowany z niej syrop świetnie sprawdza się w przypadku kaszlu.
Kiszona kapusta
Tym, po co warto sięgnąć wówczas, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia, jest bez wątpienia kiszona kapusta. To doskonałe źródło witamin:
- z grupy B;
- C;
- A;
- E;
- K;
- PP.
Do tego dochodzą między innymi potas, wapń, żelazo oraz fosfor. Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, to doskonały sposób na wzmocnienie układu immunologicznego. Sprawia ona, że żelazo jest lepiej wchłaniane, a wolne rodniki nie sieją w naszym organizmie spustoszenia.
Miód
Bezapelacyjnie to prawdziwy hit, jeśli chodzi o walkę z przeziębieniem. Jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów, które niezbędne są do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Zabija zarówno bakterie, jak i wirusy. Warto jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj miodu ma takie same właściwości. Za najbardziej uniwersalny uznaje się miód wielokwiatowy, który jest także najłatwiej dostępny. Tym, który w okresie przeziębienia polecany jest jednak najbardziej jest miód wrzosowy. Nie tylko działa przeciwzapalnie, podnosi odporność, ale również zabija bakterie i wirusy. W przypadku kaszlu, który często towarzyszy przeziębieniu godny polecenia jest miód lipowy. Nie tylko ogranicza odruch kaszlu, ale również zbija gorączkę, która w przeziębieniu także często się pojawia.
Imbir
Większości z nas kojarzy się z daniami kuchni azjatyckiej. Okazuje się jednak, że doskonale sprawdza się nie tylko jako przyprawa, ale również broń w walce z przeziębieniem. Rozgrzewa, rozrzedza wydzielinę zalegająca w drogach oddechowych, co sprawia, że zdecydowanie łatwiej można ją odkrztusić. Do wywaru z imbiru warto dodać na przykład kurkumę dla wzmocnienia jego działania, a całość osłodzić miodem (oczywiście gdy temperatura całości będzie wynosiła nie więcej niż 40 stopni C).
Pierwszych objawów przeziębienia nie należy lekceważyć. Im szybciej zareagujemy, tym większe szanse na to, że infekcję uda się pokonać błyskawicznie. Wskazane produkty spożywcze bez wątpienia w tym pomogą.
BKR