Męska kuchnia ze śliwką: smaki, które mocno grają

polędwica ze śliwką
Sirloin steak with roasted potatoes and mushrooms

Kiedy myślimy o śliwkach, często przychodzą nam na myśl tradycyjne potrawy i desery. Ale co jeśli śliwka spotka się z bardziej wyrafinowanymi, odważnymi składnikami, tworząc kompozycję idealną dla prawdziwego mężczyzny? Oto dwie propozycje, które z pewnością zaskoczą Twoje kubki smakowe.

Grilowany stek z sosem śliwkowo-bourbonowym

Opis:
Soczysty stek z głębokim sosem na bazie śliwek i bourbona. Idealne połączenie, które zaspokoi apetyt każdego mężczyzny.

Składniki:

Na sos:

  • 200g dojrzałych śliwek, bez pestek i pokrojonych na kawałki
  • 120ml bourbona
  • 2 łyżki miodu
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Na stek:

  • 2 steki (np. ribeye lub antrykot)
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. W małym garnku połącz śliwki, bourbon i miód. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
  2. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos na bok.
  3. Steki natrzyj solą, pieprzem i olejem. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu przez 4-5 minut z każdej strony (lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia).
  4. Podawaj stek z sosem śliwkowo-bourbonowym.
Warto przeczytać!  Tofu - czym jest i jak należy je przyrządzać?
Chutney śliwkowy
Chutney śliwkowy | fot.: stock.adobe.com

Grilowany stek z chutneyem śliwkowo-czosnkowym

Opis:
Klasyczny, soczysty stek spotyka się z wyrafinowanym akcentem w postaci chutneyu śliwkowo-czosnkowego. To wyjątkowe połączenie, które dodaje głębi i charakteru tradycyjnej potrawie.

Składniki:

Na chutney:

  • 400g dojrzałych śliwek, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 50ml czerwonego wina
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Szczypta czerwonej papryki w płatkach

Na stek:

  • 2 steki (np. ribeye lub antrykot)
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku łącz śliwki, czosnek, czerwone wino, brązowy cukier i starty imbir. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki zaczną się rozpadać i uzyskają konsystencję gęstego sosu (około 30-40 minut).
  2. Dopraw solą, pieprzem, ziarnami kolendry oraz papryką. Odstaw chutney, aby ostygł.
  3. Steki natrzyj solą, pieprzem i olejem. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu przez 4-5 minut z każdej strony (lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia).
  4. Podawaj steki z chłodnym chutneyem śliwkowo-czosnkowym.
Warto przeczytać!  Kulturowe znaczenie herbaty na przestrzeni wieków

Redo