Jak wzmocnić organizm w okresie jesienno-zimowym?

Wraz z chłodem i mrozem nadchodzi taki moment w roku, kiedy nasza odporność znacząco spada. Mniej ruchu na świeżym powietrzu oraz brak odpowiedniej ilości światła zdecydowanie taki stan umacniają. Wiele osób zadaje sobie wtedy pytanie – jak najlepiej w ten zimowy czas zabezpieczyć się przed niechcianymi infekcjami oraz chorobami, które utrudniają nam normalne funkcjonowanie? Jest wiele dobrych produktów, które pomogą nam podczas tego okresu uporać się z przeziębieniami, a także zabezpieczą nas przed ich pojawieniem się. Najlepsze jednak będą naturalne składniki, gdyż to właśnie z natury najłatwiej jest czerpać prozdrowotne korzyści.

Warzywa i owoce w walce z przeziębieniem

Nic tak nie poprawia stanu zdrowia jak porządna dawka warzyw i owoców. Dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu powinno się spożywać dziennie pięć ich porcji. Które jednak wybrać w okresie jesienno-zimowym? Cóż, wybór jest ogromny! 

Rośliny strączkowe dostarczą nam cynku, żelaza i selenu. Pierwiastki te hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, a także zwiększają liczbę przeciwciał. Stanowią więc idealny sposób na walkę z obniżoną odpornością. Warto także spożywać kiełki, ponieważ dostarczają one tych samych minerałów. Należy jednak pamiętać, by do posiłku z podanych produktów dodawać natkę pietruszki bądź warzywo bogate w witaminę C, gdyż ułatwia ona wchłanianie żelaza. Przyswajanie cynku natomiast wspomagane jest przez odpowiednią ilość miedzi (która również ma pozytywny wpływ na odporność człowieka), więc dobrze jest uzupełniać dietę o pestki słonecznika bądź płatki owsiane. Owsianka na śniadanie jest świetnym pomysłem na zimowy czas, gdyż rozgrzewa i dostarcza ważnych składników odżywczych. Szczególnie prozdrowotna będzie wtedy, gdy dodamy do niej orzechy brazylijskie – najlepsze źródło selenu.

Wspomniana wyżej witamina C to klasyczny składnik preparatów wzmacniających odporność. Gdzie jednak znaleźć ją w naturze? Najlepszym jej źródłem są brokuły, kapusta kiszona, kiwi, owoce cytrusowe oraz dzika róża i i czarny bez. Dwa ostatnie produkty można przerobić na prozdrowotny syrop i wykorzystywać jako zdrowy słodzik do jesiennej herbaty.

Od lat znanym warzywem wykorzystywanym w profilaktyce i leczeniu przeziębień jest czosnek. Nie bez powodu osiągnął taką sławę, bowiem zawiera on w swym składzie allinę. Substancja ta pod wpływem uszkodzenia tkanki przekształca się w allicynę, która jest naturalnym antybiotykiem ze względu na swe bakteriobójcze właściwości. Alliina występuje również w cebuli.

Przyprawy na poprawę odporności

Składniki naszych potraw są bardzo istotne, jeżeli chodzi o wzmocnienie organizmu, ale nie mniej ważne jest to, czym nadajemy daniom smak. Świetnym dodatkiem do potraw azjatyckich będzie pieprz kajeński (cayenne), zawiera on dawkę witaminy C, a także beta-karoten. Jest on nazywany również prowitaminą A, gdyż pod wpływem enzymów wątrobowych zostaje przemieniony we właściwą witaminę A. Równie ciekawymi i prozdrowotnymi przyprawami są:

  • imbir,
  • cynamon,
  • miód,
  • kardamon.

W świecie natury nie brakuje produktów, dzięki którym nasze zdrowie nawet w czasie mrozu może być dobre. Należy po prostu wybierać odpowiednie składniki, ale nie zapominajmy też o różnorodnej diecie, bowiem tylko pełnowartościowe i zbilansowane żywienie pomoże nam zachować pełnię sił i odpowiednio silną odporność.

ABE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *